Vroeger schreef ik anonieme liefdesbrieven. Was een ‘blind date’ nog echt ‘blind’. Kocht ik een nieuwe fiets zonder te weten wat anderen van dat merk vonden. Nam ik de telefoon op zonder dat ik wist wie er belde. Dapper hé! Wie doet dat nog?
Alles wat je vandaag wilt of wenst ligt voor het grijpen. Productinformatie. Topics in alle soorten. Zelfs een karakterschets van die nieuwe baas waar je binnenkort voor gaat werken. Iedereen heeft zijn podium. We kunnen delen wat we willen. Over onszelf en over anderen. Vrolijke berichten, maar evengoed vervelend gezeur. Een kritisch opiniestuk op Twitter of een 5 sterren review op Facebook. Dat maakt de wereld transparanter dan ooit. En privacy vaak doder dan dood. Dat ook.
Bedrijven zitten in een cultuurswitch. Transparant zijn naar je medewerkers is een must, maar transparant zijn naar je klant ook. En naar je prospect die via een ‘Google search’ zoekt naar informatie om misschien bij jou te gaan kopen. Veel bedrijven richten zich nog op interne relaties. Maar delen met de hele wereld creëert vertrouwen. En zonder vertrouwen krijgt geen enkele relatie zuurstof. Ook die in de digitale wereld niet.
Je kennis online delen schept dus vertrouwen. Sterke content werkt als een magneet. Dat weten we al jaren. Toch hoor ik in trainingen vaak dat mensen hier bang voor zijn. "Ik ga toch niet al mijn kennis weggeven, de kennis die ik normaal verkoop! Wat als mijn concurrenten meelezen? Of ‘klanten’ die mijn tips lezen en implementeren. Of het elders goedkoper boeken?"
Als je veel deelt gaan mensen zelf aan de slag met al die informatie. Dat is een feit. Als de dingen lukken, bouw je gunaspect op. Dat is in veel gevallen fijne (digitale) mond-tot-mond reclame. Als het niet lukt, komen ze sowieso weer bij jou terug. Zeker als je tijdens dat informatieproces antwoorden geeft op prangende vragen. De stelling: "Ik weet er veel van af, maar boek me maar om dat te ontdekken", kan een ‘lucky shot’ zijn in jouw business, maar de kans dat je potentiële klant doorklikt naar een volgende aanbieder is groot. Net als in de liefde is ‘hard to get’ van een ander tijdperk. Speel liever ‘hard to forget’.
Als kers op de taart zal Google je hoger indexeren als er goede blogs met antwoorden op jouw site staan. Wetende dat het merendeel van de aankopen start met een search op Google is een goede contentstrategie een must voor jouw bedrijf.