De gevolgen voor buitenlandse investering na de invoering van China's nieuwe 'Negatieve Lijst'

Hoewel de handel in China ietwat werd geliberaliseerd toen het land in 2001 aansloot bij de Wereldhandelsorganisatie, waardoor er voor buitenlandse investeringen minder beperkende maatregelen gelden, blijven heel wat sectoren gereglementeerd of ontoegankelijk. Sinds de invoering van de 'Negatieve Lijst' door de Nationale ontwikkelings- en hervormingscommissie in het kader van de nieuwe wet op buitenlandse investeringen (een ontwerp daarvan werd al in januari 2015 gepubliceerd) is de 'Catalogue for the Guidance of Foreign Invested Industries' (Catalogus) stilaan achterhaald. 

De Negatieve Lijst
Op 28 juli 2018 vervingen de bijzondere administratieve maatregelen betreffende de toegang tot buitenlandse investeringen 2018 (de 'Negatieve Lijst') officieel de Catalogus. Vanaf die datum beperkte de Negatieve Lijst het totaal aantal restrictieve maatregelen in de Catalogus tot 48 (in plaats van 63) sectoren. Voordien deelde de Catalogus buitenlandse investeringen in vier categorieën in: 'aangemoedigd', 'toegestaan', 'beperkt' en 'verboden'. De 'Negatieve Lijst' daarentegen, somt die sectoren op waarin buitenlandse investeringen óf 'verboden' óf 'beperkt' worden. Buitenlandse investeerders zouden dezelfde behandeling moeten genieten als binnenlandse (Chinese) investeerders in sectoren die niet op de Lijst worden vermeld. 

De sectoren waarin beperkingen gelden, zijn voor buitenlandse investeerders nog toegankelijk via een joint venture. In sommige gevallen is een voorafgaande toestemming van het Chinees ministerie voor Financiën en Handel (MOFCOM) noodzakelijk. De lijst van 'aangemoedigde' sectoren - waarin soms speciale premies worden toegekend - werd uit de 'Negatieve Lijst' gehaald en kan in de toekomst apart worden gepubliceerd. 

Wat is er veranderd op China's 'Negatieve Lijst'?
De 'Negatieve Lijst' maakte terecht de beperkingen op buitenlandse investeringen ongedaan in bedrijven en sectoren als landbouw, mijnbouw en infrastructuur. De auto-industrie, de financiële sector en de verzekeringsmaatschappijen zullen geleidelijk worden hervormd. 

Door die versoepelingen creëert de nieuwe 'Negatieve Lijst' kansen voor buitenlandse investeerders die in China een WFOE willen oprichten. Andere veranderingen moeten nog verder worden geanalyseerd. In grote lijnen blijft de basislijst met sectoren waarin buitenlandse investeringen sowieso worden verboden min of meer onveranderd in vergelijking met vorig jaar.  In enkele sectoren - zoals het kweken van gewassen en het produceren van zaden - zorgt de verdwijning van controlemaatregelen door de Chinese overheid voor nieuwe kansen voor buitenlandse investeerders. Bovendien heeft de Chinese overheid al gezinspeeld op versoepelingen in de auto-industrie, de financiële sector en de verzekeringen tussen 2020 en 2022. 

Hoewel die maatregelen aantonen dat de Chinese markt zich geleidelijk voor buitenlandse investeerders wil openstellen (bv. via Wholly Foreign Owned Enterprises), blijven nog heel wat beperkingen gelden. In de eerste plaats hebben sommige productiesectoren nog steeds te lijden onder een aantal binnenlandse beperkingen. Bovendien moeten bedrijven met buitenlands kapitaal in die sectoren een milieu-effectenrapport kunnen voorleggen en voldoen aan tal van andere vereisten. Een bijkomende hinderpaal is wellicht het gebrek aan praktijkervaring als gevolg van de bestaande concurrentie (Chinese bedrijven hebben de markt nu al grotendeels in handen. Denk maar aan Alibaba en Tencent) en andere niet-opgesomde maatregelen aan het adres van WFOE's. 

Besluit
In 2011 bereikte het aantal sectoren met beperkingen een recordaantal van 120. Intussen daalde dat naar 48. Onder invloed van die ontwikkelingen worden buitenlandse investeerders aangemoedigd om de veranderingen op de 'Negatieve Lijst' grondig te bestuderen en zo te achterhalen of er nieuwe mogelijkheden openliggen.

 

Dit artikel is opgesteld door Moore Stephens Consulting, een professionele dienstverlener gevestigd in China en lid van Moore Stephens International. Moore Stephens Consulting biedt volledige financiële diensten aan buitenlandse bedrijven die actief zijn in China en Hongkong. Voor meer informatie over dit artikel, aarzel niet om contact met ons op te nemen via info@msadvisory.com of bezoek de website om op de hoogte te blijven van nieuws over China.  

Resultaten van de Sino Benelux Business Survey 2019
Hoe ervaren Beneluxbedrijven het Chinese ondernemingsklimaat?
De enige constante factor in China is de verandering zelf. Het afgelopen jaar bestonden deze veranderingen onder meer uit nieuwe regelgevingen, een tragere economie, het Belt and Road Initiative (BRI) en een handelsconflict tussen twee van de grootste handelsnaties ter wereld, de Verenigde Staten en China. Ook al zijn we op de hoogte van de meeste ingrijpende veranderingen in China, toch weten
We blikken even terug én vooruit
MS Advisory wenst u een gelukkig Chinees nieuwjaar en een voorspoedig jaar van het Varken!
Bij het begin van het Chinese nieuwjaar, op 5 februari 2019, maakt het Jaar van de Hond plaats voor het Jaar van het Varken. Om dit op passende wijze te vieren, delen we graag enkele interessante weetjes over deze belangrijke feestdag in de Chinese cultuur. Het geknipte moment om even terug én vooruit te blikken. Volgens de Chinese legende wilde de Jadekeizer (玉皇大帝 of "Yùhuáng Dàdì
De belangrijkste verschillen op een rij
De 3 meest voorkomende instapmodaliteiten voor buitenlandse investeerders in China
Elke organisatie die zaken wil doen met of in China overweegt op het een of andere moment wellicht de opening van een vestiging in China. 
Het Jaar van de Hond
MS Advisory wenst u een gelukkig Chinees Nieuwjaar!
Nu 2018 intussen volop aan de gang is, vieren we in China de overgang van het "Jaar van de Haan" naar het "Jaar van de Hond" tijdens het Chinese Nieuwjaar. Dat is een jaarlijks feest dat de meeste Chinese gezinnen bij elkaar brengt. Naar schatting zal 50% van de Chinese bevolking door het hele land reizen om hun families te bezoeken en als gevolg zijn veel bedrijven tijdens deze periode geslo
China Desk
Hoe diensten verkopen, handel drijven en goederen produceren in China zonder dat u een bedrijf in het land bezit?
De regels en voorschriften voor buitenlandse bedrijven die in China activiteiten willen ontplooien, zijn vrij strikt en voor sommige sectoren zelfs restrictief. Toch kunnen buitenlandse bedrijven ook zonder plaatselijke vestiging zeker zaken doen in China. Buitenlandse ondernemingen kunnen hun diensten in China aanbieden, hun goederen in China verkopen en invoeren én hun producten in China laten
China Desk
7 dingen waar u waarschijnlijk niet aan hebt gedacht als u zaken doet in China
China biedt heel wat mogelijkheden voor buitenlandse ondernemingen, maar de complexiteit, de regels en de voortdurende veranderingen in het land maken het moeilijk om bij te houden wat raadzaam is en wat noodzakelijk is voor wie zakendoet op het Chinese vasteland. Op basis van de ervaringen van Moore Stephens Consulting en 1421 Consulting Group hebben wij een lijst opgesteld van 7 din
China Desk
Een veranderende Chinese economie: resultaten Sino Benelux Business Survey
De Chinese economie is aan het veranderen. Volgens veel economen zal de door investeringen in industrie, vastgoed en infrastructuur gestimuleerde economische groei in China steeds verder afnemen. Ook de Chinese overheid deelt deze verwachtingen, en gaf reeds aan economische groei voor de komende jaren tussen 6 à 7 procent van het bruto binnenlands product (BBP) te verwachten. Dit is een groo
Hoe aftrekbaar zijn uw restaurantkosten?Download de fiscale gids

Word jij onze nieuwe collega?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief