De 3 meest voorkomende instapmodaliteiten voor buitenlandse investeerders in China

Elke organisatie die zaken wil doen met of in China overweegt op het een of andere moment wellicht de opening van een vestiging in China. Het opstarten van een bedrijf in China vereist veel tijd en investeringen, en lijkt voor buitenlandse investeerders misschien vrij complex. Belangrijk: een degelijk plan vóór u de Chinese markt benadert. Volg het hele toegangsproces ook nauwgezet op om eventuele hinderpalen zo veel mogelijk te ontwijken. 

Toegang tot China
In principe hebben buitenlandse investeerders 3 mogelijkheden: de 'wholly foreign-owned enterprise' (WFOE), de joint venture (JV) en het vertegenwoordigingskantoor (VK). De belangrijkste verschillen tussen die structuren schuilen in het wettelijk statuut, de aansprakelijkheid van de aandeelhouders, het maatschappelijk kapitaal, de kernactiviteiten en de voorschriften voor tewerkstelling, facturatie en aanbesteding. 

WFOE
Een WFOE is de meest gebruikelijke en doorgaans favoriete manier waarop buitenlandse investeerders de Chinese markt benaderen. Een WFOE is een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (bvba), uitsluitend opgericht met het kapitaal van de buitenlandse investeerder (vandaar de term 'wholly foreign-owned'). In grote lijnen maken we een onderscheid tussen drie types WFOE's:

  • Standaard/Advies WFOE: vergund om binnen de dienstensector als adviesbureau op te treden.
  • Handels WFOE: vergund voor handel (groot- of kleinhandel) en/of als franchisenemer in China. Dergelijke bedrijven moeten zich bij de douane extra laten registreren om goederen in/uit China te mogen importeren/exporteren.
  • Productie WFOE: vergund om in China goederen te produceren. Daarnaast moet een milieu-effectenrapport (MER) worden ingediend. Dat moet afgerond zijn vóór u een bedrijfsvergunning kan krijgen. 

Joint venture

Een joint venture (JV) is, net als een WFOE, een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Een JV is een structuur waarbinnen een buitenlandse investeerder samenwerkt met een Chinees bedrijf (Sino Foreign JV). In grote lijnen zijn er twee redenen waarom bedrijven een JV in China oprichten:

  • Ze willen investeren in een industriële sector waarbinnen beperkingen gelden en die buitenlandse investeringen enkel toelaat via een JV.
  • Ze willen gebruik maken van het netwerk van een Chinese partner die de plaatselijke markt kent en over de nodige contacten beschikt. 

Een joint venture moet echter in samenspraak worden geleid, wat moeilijk kan zijn voor bedrijven die nog niet de nodige internationale ervaring opdeden. In de Chinese bedrijfswereld hebben aandeelhouders niet altijd rechtstreeks invloed op de bedrijfsactiviteiten. De raad van bestuur en - vooral - de wettelijke vertegenwoordiger van het bedrijf hebben de voornaamste beslissingsmacht. Met een minimale vertegenwoordiging binnen de raad van bestuur kan het moeilijk zijn om een joint venture met succes te leiden. 

Vertegenwoordigingskantoor
Een vertegenwoordigingskantoor is geen aparte juridische entiteit, maar eerder een soort 'filiaal' van het hoofdkantoor ('verbindingskantoor'). Hoewel een VK niet over een maatschappelijk kapitaal hoeft te beschikken, zijn de beperkte bedrijfsactiviteiten kenmerkend. Een vertegenwoordigingskantoor mag immers enkel marketing- en onderzoeksactiviteiten voor het hoofdkantoor ontplooien. Bovendien moet een VK vennootschapsbelastingen betalen op basis van de uitgaven, die het niet kan compenseren als het geen echte bedrijfsactiviteiten mag ontplooien. Het mag evenmin facturen sturen aan klanten in China. 

Vergelijking tussen de verschillende manieren om in China aan de bak te komen
Om de verschillen tussen die verschillende formules beter te begrijpen, maakten we een vergelijking (cf. onderstaande tabel). Opmerking: de ideale formule hangt af van de aard van uw bedrijf en uw verwachtingen voor de Chinese markt. Elk van deze formules kan handig blijken om in China zaken te doen.

 

Dit artikel is opgesteld door Moore Stephens Consulting, een professionele dienstverlener gevestigd in China en lid van Moore Stephens International. Moore Stephens Consulting biedt volledige financiële diensten aan buitenlandse bedrijven die actief zijn in China en Hongkong. Voor meer informatie over dit artikel, aarzel niet om contact met ons op te nemen via info@msadvisory.com of bezoek de website om op de hoogte te blijven van nieuws over China.  

Resultaten van de Sino Benelux Business Survey 2019
Hoe ervaren Beneluxbedrijven het Chinese ondernemingsklimaat?
De enige constante factor in China is de verandering zelf. Het afgelopen jaar bestonden deze veranderingen onder meer uit nieuwe regelgevingen, een tragere economie, het Belt and Road Initiative (BRI) en een handelsconflict tussen twee van de grootste handelsnaties ter wereld, de Verenigde Staten en China. Ook al zijn we op de hoogte van de meeste ingrijpende veranderingen in China, toch weten
We blikken even terug én vooruit
MS Advisory wenst u een gelukkig Chinees nieuwjaar en een voorspoedig jaar van het Varken!
Bij het begin van het Chinese nieuwjaar, op 5 februari 2019, maakt het Jaar van de Hond plaats voor het Jaar van het Varken. Om dit op passende wijze te vieren, delen we graag enkele interessante weetjes over deze belangrijke feestdag in de Chinese cultuur. Het geknipte moment om even terug én vooruit te blikken. Volgens de Chinese legende wilde de Jadekeizer (玉皇大帝 of "Yùhuáng Dàdì
Wat is er veranderd?
De gevolgen voor buitenlandse investering na de invoering van China's nieuwe 'Negatieve Lijst'
Hoewel de handel in China ietwat werd geliberaliseerd toen het land in 2001 aansloot bij de Wereldhandelsorganisatie, waardoor er voor buitenlandse investeringen minder beperkende maatregelen gelden, blijven heel wat sectoren gereglementeerd of ontoegankelijk. Sinds de invoering van de 'Negatieve Lijst' door de Nationale ontwikkelings- en hervormingscommissie in het kader van de nieuwe wet op buit
Het Jaar van de Hond
MS Advisory wenst u een gelukkig Chinees Nieuwjaar!
Nu 2018 intussen volop aan de gang is, vieren we in China de overgang van het "Jaar van de Haan" naar het "Jaar van de Hond" tijdens het Chinese Nieuwjaar. Dat is een jaarlijks feest dat de meeste Chinese gezinnen bij elkaar brengt. Naar schatting zal 50% van de Chinese bevolking door het hele land reizen om hun families te bezoeken en als gevolg zijn veel bedrijven tijdens deze periode geslo
China Desk
Hoe diensten verkopen, handel drijven en goederen produceren in China zonder dat u een bedrijf in het land bezit?
De regels en voorschriften voor buitenlandse bedrijven die in China activiteiten willen ontplooien, zijn vrij strikt en voor sommige sectoren zelfs restrictief. Toch kunnen buitenlandse bedrijven ook zonder plaatselijke vestiging zeker zaken doen in China. Buitenlandse ondernemingen kunnen hun diensten in China aanbieden, hun goederen in China verkopen en invoeren én hun producten in China laten
China Desk
7 dingen waar u waarschijnlijk niet aan hebt gedacht als u zaken doet in China
China biedt heel wat mogelijkheden voor buitenlandse ondernemingen, maar de complexiteit, de regels en de voortdurende veranderingen in het land maken het moeilijk om bij te houden wat raadzaam is en wat noodzakelijk is voor wie zakendoet op het Chinese vasteland. Op basis van de ervaringen van Moore Stephens Consulting en 1421 Consulting Group hebben wij een lijst opgesteld van 7 din
China Desk
Een veranderende Chinese economie: resultaten Sino Benelux Business Survey
De Chinese economie is aan het veranderen. Volgens veel economen zal de door investeringen in industrie, vastgoed en infrastructuur gestimuleerde economische groei in China steeds verder afnemen. Ook de Chinese overheid deelt deze verwachtingen, en gaf reeds aan economische groei voor de komende jaren tussen 6 à 7 procent van het bruto binnenlands product (BBP) te verwachten. Dit is een groo
Hoe aftrekbaar zijn uw restaurantkosten?Download de fiscale gids

Word jij onze nieuwe collega?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief