Een toekomstplan voor Nieulandt Recycling

Met meer dan 60 jaar ervaring mag de familie Nieulandt uit Aalst zich zeker kenners noemen als het over de verwerking van oude metalen gaat. De derde generatie leidt vandaag Nieulandt Recycling, een hypermodern recyclagebedrijf dat jaarlijks meer dan 15.000 ton ferro en non-ferro metalen verwerkt in een nieuwe en zeer mooie bedrijfssite. Zij kiezen sinds jaren bewust om het anders te doen in een sector die in een slecht daglicht staat. 

De sector staat onder grote concurrentiedruk van zowel grote Belgische bedrijven als van kleine schrootophalers, gemeentelijke recyclageparken en afbraakfirma’s. Schrootprijzen zijn sterk cyclisch en afhankelijk van diverse internationale economische factoren. De sector eist kapitaalintensieve investeringen waardoor er geen kleine nieuwe toetreders zijn, maar waardoor er ook hoge uittredingsdrempels zijn ook door de alsmaar strengere milieunormen.  

Klantvraag 
Nieulandt Recycling stond voor de volgende uitdagingen:

  • Hoe goed zijn we bezig in vergelijking met anderen? Hebben wij het juiste business model? Is onze prijszetting de juiste? En wat zijn de werkelijke kosten van elke activiteit die we doen? Hoe groot is de druk op de marges?
  • Hoe zit “onze” wereld in elkaar? Wat zijn de bestaande en de nieuwe bedreigingen en kansen?
  • Wat is de beste strategie om in de komende jaren onze rendabiliteit verder te verhogen? Moeten we diversifiëren? Hoe is de toekomst voor middelgrote spelers als wij?
  • Waarop moeten we ons focussen?
  • Hoe moeten wij die strategie omzetten in de praktijk?
  • En wat is de financiële impact?

Aanpak 
Nieulandt Recycling schakelde in de lente van 2016 Moore Stephens in om een duidelijk en onderbouwd oordeel te krijgen op deze strategische keuzes. Na een intensieve marktstudie, diepgaande analyses en boeiende momenten werkten wij met hen op enkele maanden een toekomstplan uit. 

Resultaat                  
We zijn nu bijna een jaar verder. Op basis van onze analyses hebben Filip en Sanne, de bedrijfsleiders, intussen enkele andere klemtonen gelegd. Enkele voorbeelden: zij hebben op basis van ons rekenmodel grondig hun marges bewaakt, stopten minder risico in het binnenhalen van grote projecten aan kleine marges en hebben intensief ingezet op de aankoop van specifieke productgroepen. Met een zeer positief resultaat eind 2016. Wat hen heel tevreden stemde.  

Het was dan ook een fijne dag toen we onlangs van Filip en Sanne volgende boodschap kregen: Jullie studie heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. En dat laten we logischerwijze ook graag even weten”.  
 

Een bevestiging van onze eigen drijfveren! Moore Stephens Belgium streeft er niet naar om de grootste te worden in consulting, maar wel de beste door een kwalitatief hoogstaande dienstverlening aan onze klanten. Ons advies gaat veel verder dan het louter cijfermatige. We vinden het simpelweg stimulerend en leuk om een ervaren gids en partner aan huis te zijn. 

Expertise Moore Stephens 
Onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in het begeleiden van organisaties in hun zoektocht naar de beste haalbare groeistrategieën en rendabele product-markt combinaties. Dat doen we door out of the box te denken, nieuwe business modellen te helpen uitwerken en ook te implementeren. 

Interesse?
Contacteer Johan Carton, partner Strategy & Operations.
Hij komt graag vrijblijvend met u van gedachten wisselen over uw groei-uitdagingen. 

 

johan.carton@moorestephens.be
+32 473 98 62 81 

Lessons learned
Verslag CIMCIL Symposium 2018: Game Changers in Supply Chain
Augmented reality, big data, artificial intelligence, Internet of Things, cloud computing, mobile devices,… Al deze termen klinken veelbelovend, maar zullen ze ook echt geïmplementeerd worden en erin slagen om toegevoegde waarde te leveren in de supply chain van de toekomst? Het CIMCIL Symposium van november 2018 zorgde voor een aantal inspirerende inzichten. Vandaag de dag is het meer dan o
Klantencase: Sabcobel
Een nieuw logistiek magazijn? Veel meer dan goederen verplaatsen van A naar B
Een verhuis naar een nieuw logistiek magazijn brengt veel veranderingen met zich mee. Het is meteen ook een kans om alles wat onder het stof ligt, na een kritische blik, te vernieuwen.
Case: subsidiebegeleiding
Ontwikkelingsproject Twikit
Klant Twikit is een B2B software-bedrijf in de wereld van manufacturing 4.0. Ze connecteren consumenten interfaces rechstreeks met digital manufacturing (3Dprinting, laser cutting,..), waarbij het een productieklare file aflevert. Het laat zo merken toe om gepersonaliseerde producten op een schaalbare wijze in de markt te zetten. Twikit is bovendien KMO van het jaar van de provincie Antwerpen en
Een greep uit de belangrijkste subsidies
Subsidiebegeleiding van A tot Z
Ondernemingen zoeken vaak naar extra financiering voor de uitdagingen waar ze voor staan. Dit kan gaan van het zoeken naar financiering voor de broodnodige opleidingen, de geplande investeringen te bekostigen of om de voorziene innovaties te helpen ontwikkelen. Het is vaak lastig het bos door de bomen te zien in het subsidielandschap, maar wij bieden graag onze hulp. Onze “subsidiescan”&nbs
Orde en netheid naar blijvend, hoger niveau
De 10 belangrijkste succesfactoren om van je 5 S-project een succes te maken
Orde en netheid naar een hoger niveau Veel organisaties die van start gaan met een verbetertraject (of het nu LEAN, OPEX, WCM of … genoemd wordt) vangen aan met het uitvoeren van een 5 S-oefening. Die uit Japan afkomstige techniek zorgt voor een nette en ordelijke werkplek. De werkplek kan een kantoor, de mechanische werkplaats, het machinepark, de refter of om het even welke zone omvatten.
Praktijkervaring
ISO 9001: 2015, wat is er nu echt veranderd?
Verschillen Je kan op het internet allerlei vergelijkingstabellen en artikels vinden over de verschillen tussen ISO 9001:2008 en ISO 9001:2015. Daarin staat onder andere beschreven: welke nieuwe terminologie wordt gebruikt; dat de norm opgebouwd is volgens een nieuwe structuur; en dat er meer focus is op risicomanagement. Maar wat betekent dit in praktijk? Welke grote verschillen
ESF lanceert drie nieuwe oproepen
Waar vindt u dat extra budget voor organisatieontwikkeling?
Het Europees Sociaal Fonds (ESF) daagt werkgevers uit om projecten op te zetten in het kader van organisatieontwikkeling. Recent werden er drie oproepen gelanceerd: Duurzaam Loopbaanbeleid, Anders Organiseren en Opleidingen in Bedrijven. Wij staan u graag bij in het uitwerken en indienen van uw projectideeën. Wat houden deze oproepen in? Wat zijn onze troeven? Wij bieden meerwa
Testimonial
Ann Taelemans (Algemeen Directeur Sint-Vincentius): “Onze manier van werken & de link tussen het zorgaanbod en inzet van middelen en personeel is nu duidelijker voor iedereen"
Ongeveer een half jaar geleden lanceerde Moore Stephens Belgium de "Sopfi" oplossing als antwoord op de Persoonsvolgende Financiering (PVF). Sopfi ondersteunt in de transitie naar de nieuwe vraaggestuurde financiering en de verdere professionalisering van het financieel management van de voorzieningen. Een kwaliteitsvol zorgaanbod steunt namelijk op slimme strategische keuzes, een adequate budgett
Persoonsvolgende Financiering (PVF)
Hoe kan Sopfi u helpen in tijden van PVF? 10 praktijkbevindingen
Sopfi werd gelanceerd in september 2017 als softwareoplossing voor de Persoonsvolgende Financiering (PVF). Inmiddels hebben meer dan 30 voorzieningen gekozen voor de PVF-oplossing Sopfi om hen te ondersteunen bij de transitie van hun financieel management naar een nieuw tijdperk. Aanvullend hebben we een tiental voorzieningen mogen begeleiden in een kort maar intensief adviestraject om de nodige s
Testimonial
Bruno De Maeyer (Gedelegeerd Bestuurder Flegado): "Dankzij Sopfi meer inzicht in de kostprijs van onze voorziening en de afzonderlijke diensten"
Ongeveer een half jaar geleden lanceerde Moore Stephens Belgium de "Sopfi" oplossing als antwoord op de Persoonsvolgende Financiering (PVF). Sopfi ondersteunt in de transitie naar de nieuwe vraaggestuurde financiering en de verdere professionalisering van het financieel management van de voorzieningen. Een kwaliteitsvol zorgaanbod steunt namelijk op slimme strategische keuzes, een adequate budgett
Hoe aftrekbaar zijn uw restaurantkosten?Download de fiscale gids

Word jij onze nieuwe collega?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief