Een toekomstplan voor Nieulandt Recycling

Met meer dan 60 jaar ervaring mag de familie Nieulandt uit Aalst zich zeker kenners noemen als het over de verwerking van oude metalen gaat. De derde generatie leidt vandaag Nieulandt Recycling, een hypermodern recyclagebedrijf dat jaarlijks meer dan 15.000 ton ferro en non-ferro metalen verwerkt in een nieuwe en zeer mooie bedrijfssite. Zij kiezen sinds jaren bewust om het anders te doen in een sector die in een slecht daglicht staat. 

De sector staat onder grote concurrentiedruk van zowel grote Belgische bedrijven als van kleine schrootophalers, gemeentelijke recyclageparken en afbraakfirma’s. Schrootprijzen zijn sterk cyclisch en afhankelijk van diverse internationale economische factoren. De sector eist kapitaalintensieve investeringen waardoor er geen kleine nieuwe toetreders zijn, maar waardoor er ook hoge uittredingsdrempels zijn ook door de alsmaar strengere milieunormen.  

Klantvraag 
Nieulandt Recycling stond voor de volgende uitdagingen:

  • Hoe goed zijn we bezig in vergelijking met anderen? Hebben wij het juiste business model? Is onze prijszetting de juiste? En wat zijn de werkelijke kosten van elke activiteit die we doen? Hoe groot is de druk op de marges?
  • Hoe zit “onze” wereld in elkaar? Wat zijn de bestaande en de nieuwe bedreigingen en kansen?
  • Wat is de beste strategie om in de komende jaren onze rendabiliteit verder te verhogen? Moeten we diversifiëren? Hoe is de toekomst voor middelgrote spelers als wij?
  • Waarop moeten we ons focussen?
  • Hoe moeten wij die strategie omzetten in de praktijk?
  • En wat is de financiële impact?

Aanpak 
Nieulandt Recycling schakelde in de lente van 2016 Moore Stephens in om een duidelijk en onderbouwd oordeel te krijgen op deze strategische keuzes. Na een intensieve marktstudie, diepgaande analyses en boeiende momenten werkten wij met hen op enkele maanden een toekomstplan uit. 

Resultaat                  
We zijn nu bijna een jaar verder. Op basis van onze analyses hebben Filip en Sanne, de bedrijfsleiders, intussen enkele andere klemtonen gelegd. Enkele voorbeelden: zij hebben op basis van ons rekenmodel grondig hun marges bewaakt, stopten minder risico in het binnenhalen van grote projecten aan kleine marges en hebben intensief ingezet op de aankoop van specifieke productgroepen. Met een zeer positief resultaat eind 2016. Wat hen heel tevreden stemde.  

Het was dan ook een fijne dag toen we onlangs van Filip en Sanne volgende boodschap kregen: Jullie studie heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. En dat laten we logischerwijze ook graag even weten”.  
 

Een bevestiging van onze eigen drijfveren! Moore Stephens Belgium streeft er niet naar om de grootste te worden in consulting, maar wel de beste door een kwalitatief hoogstaande dienstverlening aan onze klanten. Ons advies gaat veel verder dan het louter cijfermatige. We vinden het simpelweg stimulerend en leuk om een ervaren gids en partner aan huis te zijn. 

Expertise Moore Stephens 
Onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in het begeleiden van organisaties in hun zoektocht naar de beste haalbare groeistrategieën en rendabele product-markt combinaties. Dat doen we door out of the box te denken, nieuwe business modellen te helpen uitwerken en ook te implementeren. 

Interesse?
Contacteer Johan Carton, partner Strategy & Operations.
Hij komt graag vrijblijvend met u van gedachten wisselen over uw groei-uitdagingen. 

 

johan.carton@moorestephens.be
+32 473 98 62 81 

Testimonial
Bruno De Maeyer (Gedelegeerd Bestuurder Flegado): "Dankzij Sopfi meer inzicht in de kostprijs van onze voorziening en de afzonderlijke diensten"
Ongeveer een half jaar geleden lanceerde Moore Stephens Belgium de "Sopfi" oplossing als antwoord op de Persoonsvolgende Financiering (PVF). Sopfi ondersteunt in de transitie naar de nieuwe vraaggestuurde financiering en de verdere professionalisering van het financieel management van de voorzieningen. Een kwaliteitsvol zorgaanbod steunt namelijk op slimme strategische keuzes, een adequate budgett
Opstart van nieuwe functie ‘Operations Support Engineer’
Optimalisatie van productieomgeving bij Grada International
Opstart van nieuwe functie Operations Support Engineer Klantvraag Grada International, opgericht in 1963, is een gevestigde waarde in de wereld van ventilatie en airconditioning. Het bedrijf produceert meer dan 22.000 producten op het gebied van luchtverdeling. Dankzij de hoogwaardige afwerking, korte levertermijnen en uitstekende klantenservice heeft Grada International zich gepositioneerd al
Herinrichting magazijn in Lebbeke
Logische flow in supply chain bij Caroline Biss
Klantvraag Caroline Biss -een Belgisch familiebedrijf uit Lebbeke- maakte aanvankelijk jurken voor de grootdistributie. Vandaag brengen ze klassevolle damesmode en staat het bedrijf voor tijdloze elegantie. Naast de productie (met twee eigen fabrieken in Bulgarije), hebben ze ook het transport in eigen hand. Door een significante groei in omzet, namen ook de activiteiten binnen de organi
Industrie 4.0 in Actie
Een terugblik op CIMCIL Symposium 2017
“The science fiction of yesterday is becoming the reality of today”. Met deze slagzin lanceerde Dirk Roelens het tweede CIMCIL Symposium.
Productieproces volledig afgestemd op de noden van de klant
Volvo Car Gent neemt de productie van dashboards in eigen handen
Klantvraag Na 30 jaar van outsourcing koos Volvo Car Gent er in zijn huidige car line portfolio voor om enkele onderdelen opnieuw binnenshuis te produceren. In 2014 besliste het bedrijf al om de productie van de tunnelconsoles en dakbekleding opnieuw intern te organiseren, iets wat voordien bij Johnson Controls Automotive in Assenede gebeurde. In 2016 moest in allerijl ook de productie van de
We lichten kort de wijzigingen toe
De hernieuwde ISO-normen
In 2015 werd de ISO-norm voor het borgen van kwaliteitsmanagementsystemen hernieuwd van ISO 9001:2008 naar ISO 9001:2015. Dit artikel licht kort de wijzigingen toe.
Bevlogen medewerkers is het ideaalbeeld
Duurzaam loopbaanbeleid in Hof ter Welle: inzetten op de zorg voor de medewerkers
Hof Ter Welle is een erkende organisatie ‘Bijzondere Jeugdzorg’. Ze organiseert opvang en begeleiding voor 95 jongeren en hun gezinnen in problematische opvoedingsomstandigheden. Hof ter Welle beschikt over een gedifferentieerd aanbod dat contextbegeleiding, dag begeleiding, begeleiding autonoom wonen, kamertraining en residentiële opvang bevat. De 65 medewerkers geven elke dag het beste van
Van aanbod naar vraag gestuurd werken
‘Ons Tehuis Brabant’ zet maximaal in op het vormgeven van een leeftijdsbewust en duurzaam personeelsbeleid
Ons Tehuis Brabant vzw is een vergunde zorgaanbieder die instaat voor de zorg en de begeleiding van volwassenen met een mentale beperking in regio Kampenhout. Ze zorgen ervoor dat hun cliënten zich elke dag thuis voelen. Dit zien we als vertrekpunt van waaruit de cliënten de wereld en zichzelf kunnen exploreren en waar er ruimte is om te leren en te experimenteren.      
Groeipijnen aan banden gelegd
Vorsselmans evolueert van een afdelings- naar een procesgerichte organisatie
Toen Mark Vorsselmans het gevelbouwbedrijf van zijn vader overnam, was hij vastbesloten om het bedrijf verder uit te bouwen en te laten groeien. Hij slaagde hier wonderwel in: de omzet steeg, het aantal medewerkers nam gestaag toe, een prachtig nieuw kantoorgebouw werd neergezet, het aantal projecten nam toe, zowel nationaal als internationaal, …. Klantvraag Toch bleek na enkele jaren dat de
Een strategie ontwikkelt voor bedrijven met kleine productseries
Tijd is geld, dus QRM zorgt voor pure winst
De laatste jaren maken steeds meer organisaties gebruik van de intussen welbekende “Lean Manufacturing” technieken. Begrippen als de 7 vormen van verspilling, 5S, SMED, TPM en “Poka Yoke” zijn steeds beter bekend en worden steeds meer toegepast in de praktijk. Het “Lean” gedachtengoed is afkomstig van Toyota en is bijzonder geschikt voor zogenaamde “high volume, low mix” toepass

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief