Verslag CIMCIL Symposium 2018: Game Changers in Supply Chain

Augmented reality, big data, artificial intelligence, Internet of Things, cloud computing, mobile devices,… Al deze termen klinken veelbelovend, maar zullen ze ook echt geïmplementeerd worden en erin slagen om toegevoegde waarde te leveren in de supply chain van de toekomst? Het CIMCIL Symposium van november 2018 zorgde voor een aantal inspirerende inzichten.

Vandaag de dag is het meer dan ooit duidelijk dat het slim inzetten en verwerken van data essentieel is voor het succes van een organisatie.
Maar hoe kan data getransformeerd worden tot informatie die tot nieuwe inzichten leidt? BASF CEO Wouter De Geest lichtte toe hoe ’s werelds grootste speler in de chemie evolueert van point-to-point uitwisselingen naar een netwerk waarin informatie gedeeld wordt: digitalisering. Digitalisering stimuleert groei door de creatie van toegevoegde waarde in de verschillende delen van de supply chain. Van artificiële intelligentie tot big data, nieuwe technologieën stellen organisaties in staat om informatie snel en efficiënt te delen met alle partners in de supply chain. Deze nieuwe technologieën vragen echter om een geïntegreerde manier van werken en grondig datamanagement. Waardecreatie op basis van data kan namelijk enkel als er sprake is van een balans. In de extreme gevallen waarin data beheerd wordt door ofwel iedereen, ofwel net niemand, is de data niets waard.

Een ander belangrijk aspect is de datakwaliteit. De kwaliteit van de data is een beslissende factor in het succes van elke toepassing. Organisaties die inzetten op een open platform dat het mogelijk maakt om informatie op een snelle en veilige manier te delen met alle betrokken partijen, stellen zichzelf in staat om hun supply chain structureel te verbeteren. De evolutie van sequentiële communicatie naar communicatie binnen een gecoördineerd en uniform netwerk geeft organisaties de mogelijkheid om processen te stroomlijnen en een efficiënte, performante supply chain te creëren.

Blockchain
Jean-Luc Verhelst, auteur en blockchain expert, legde uit hoe blockchain (bijna) alles zal veranderen, net zoals het internet (bijna) alles veranderd heeft en hoe deze technologie zijn plaats zal opeisen in de supply chain. De eerste stappen zijn al gezet: supermarkten gebruiken blockchain om de bewegingen van voedselwaren in detail op te volgen en in de haven van Antwerpen worden containers met behulp van blockchain vrijgegeven. Blockchain is meer dan een hype. Het staat voor een fundamentele wijziging van de manier waarop informatie wordt beheerd en gedeeld door de nood aan een centrale, coördinerende partij weg te nemen. Blockchain maakt het mogelijk om informatie te delen op een horizontale manier die alle betrokken partijen in staat stelt de informatie te traceren, authenticeren en evalueren. Hoewel deze technologie nog voor een aantal uitdagingen staat (oa. integratie, financiering en standaarden) lijdt het geen twijfel dat blockchain, en bij uitbreiding de horizontale manier van werken die ermee gepaard gaat, een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst.

De toekomst is digitaal.
Blockchain is slechts één voorbeeld van nieuwe technologie die de supply chain van de toekomst vorm geeft. Andere voorbeelden zijn drones, robots en artificiële intelligentie die door de Belgische douane ingezet worden om efficiënte en effectieve controles uit te voeren. De steeds intensievere globalisering brengt naast voordelen ook nieuwe risico’s met zich mee. Om deze risico’s op afdoende wijze te beheren, is het oude principe van willekeurige controle vervangen door risicoanalyse en digitalisering van informatie.

Een ander voorbeeld, in een totaal andere sector, is de supply chain van Artsen Zonder Grenzen. Zij werden geconfronteerd met de nood aan een globale supply chain die instaat voor een efficiënte bevoorrading van de meest afgelegen plekken ter wereld en die bovendien toch de vereiste kwaliteit kan garanderen. De integratie van technologie zorgde voor een gemeenschappelijke taal die iedereen begrijpt. Het resultaat is een transparante en efficiënte supply chain, evenwichtigere voorraden en wereldwijde traceerbaarheid van goederen.

Atlas Copco creëerde een communicatief platform dat gelinkt is aan hun ERP systeem om open communicatie over anomalieën, interventies en planning mogelijk te maken.

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts enkele initiatieven van organisaties die niet alleen inzetten op de integratie van technologie in hun supply chain, maar hun manier van werken op strategisch niveau aanpassen om toegevoegde waarde te maximaliseren. En de toekomst zal ongetwijfeld leiden tot meer, want het is veilig om te zeggen: de toekomst is digitaal.

Verslag door:

Marlies Helmer
Expert Supply Chain Consulting
Marlies.helmer@moorestephens.be

 

Wenst u meer informatie over CIMCIL, het onafhankelijke opleidingscentrum van Moore Stephens, gericht op supply chain management en LEAN management training? Neem dan gerust contact met ons op!

Jan-Frederik Van Overschée
Manager CIMCIL Academy 
jf.vanoverschee@cimcil.be

 

Klantencase: Sabcobel
Een nieuw logistiek magazijn? Veel meer dan goederen verplaatsen van A naar B
Een verhuis naar een nieuw logistiek magazijn brengt veel veranderingen met zich mee. Het is meteen ook een kans om alles wat onder het stof ligt, na een kritische blik, te vernieuwen.
Case: subsidiebegeleiding
Ontwikkelingsproject Twikit
Klant Twikit is een B2B software-bedrijf in de wereld van manufacturing 4.0. Ze connecteren consumenten interfaces rechstreeks met digital manufacturing (3Dprinting, laser cutting,..), waarbij het een productieklare file aflevert. Het laat zo merken toe om gepersonaliseerde producten op een schaalbare wijze in de markt te zetten. Twikit is bovendien KMO van het jaar van de provincie Antwerpen en
Een greep uit de belangrijkste subsidies
Subsidiebegeleiding van A tot Z
Ondernemingen zoeken vaak naar extra financiering voor de uitdagingen waar ze voor staan. Dit kan gaan van het zoeken naar financiering voor de broodnodige opleidingen, de geplande investeringen te bekostigen of om de voorziene innovaties te helpen ontwikkelen. Het is vaak lastig het bos door de bomen te zien in het subsidielandschap, maar wij bieden graag onze hulp. Onze “subsidiescan”&nbs
Orde en netheid naar blijvend, hoger niveau
De 10 belangrijkste succesfactoren om van je 5 S-project een succes te maken
Orde en netheid naar een hoger niveau Veel organisaties die van start gaan met een verbetertraject (of het nu LEAN, OPEX, WCM of … genoemd wordt) vangen aan met het uitvoeren van een 5 S-oefening. Die uit Japan afkomstige techniek zorgt voor een nette en ordelijke werkplek. De werkplek kan een kantoor, de mechanische werkplaats, het machinepark, de refter of om het even welke zone omvatten.
Praktijkervaring
ISO 9001: 2015, wat is er nu echt veranderd?
Verschillen Je kan op het internet allerlei vergelijkingstabellen en artikels vinden over de verschillen tussen ISO 9001:2008 en ISO 9001:2015. Daarin staat onder andere beschreven: welke nieuwe terminologie wordt gebruikt; dat de norm opgebouwd is volgens een nieuwe structuur; en dat er meer focus is op risicomanagement. Maar wat betekent dit in praktijk? Welke grote verschillen
ESF lanceert drie nieuwe oproepen
Waar vindt u dat extra budget voor organisatieontwikkeling?
Het Europees Sociaal Fonds (ESF) daagt werkgevers uit om projecten op te zetten in het kader van organisatieontwikkeling. Recent werden er drie oproepen gelanceerd: Duurzaam Loopbaanbeleid, Anders Organiseren en Opleidingen in Bedrijven. Wij staan u graag bij in het uitwerken en indienen van uw projectideeën. Wat houden deze oproepen in? Wat zijn onze troeven? Wij bieden meerwa
Testimonial
Ann Taelemans (Algemeen Directeur Sint-Vincentius): “Onze manier van werken & de link tussen het zorgaanbod en inzet van middelen en personeel is nu duidelijker voor iedereen"
Ongeveer een half jaar geleden lanceerde Moore Stephens Belgium de "Sopfi" oplossing als antwoord op de Persoonsvolgende Financiering (PVF). Sopfi ondersteunt in de transitie naar de nieuwe vraaggestuurde financiering en de verdere professionalisering van het financieel management van de voorzieningen. Een kwaliteitsvol zorgaanbod steunt namelijk op slimme strategische keuzes, een adequate budgett
Persoonsvolgende Financiering (PVF)
Hoe kan Sopfi u helpen in tijden van PVF? 10 praktijkbevindingen
Sopfi werd gelanceerd in september 2017 als softwareoplossing voor de Persoonsvolgende Financiering (PVF). Inmiddels hebben meer dan 30 voorzieningen gekozen voor de PVF-oplossing Sopfi om hen te ondersteunen bij de transitie van hun financieel management naar een nieuw tijdperk. Aanvullend hebben we een tiental voorzieningen mogen begeleiden in een kort maar intensief adviestraject om de nodige s
Testimonial
Bruno De Maeyer (Gedelegeerd Bestuurder Flegado): "Dankzij Sopfi meer inzicht in de kostprijs van onze voorziening en de afzonderlijke diensten"
Ongeveer een half jaar geleden lanceerde Moore Stephens Belgium de "Sopfi" oplossing als antwoord op de Persoonsvolgende Financiering (PVF). Sopfi ondersteunt in de transitie naar de nieuwe vraaggestuurde financiering en de verdere professionalisering van het financieel management van de voorzieningen. Een kwaliteitsvol zorgaanbod steunt namelijk op slimme strategische keuzes, een adequate budgett
Opstart van nieuwe functie ‘Operations Support Engineer’
Optimalisatie van productieomgeving bij Grada International
Opstart van nieuwe functie Operations Support Engineer Klantvraag Grada International, opgericht in 1963, is een gevestigde waarde in de wereld van ventilatie en airconditioning. Het bedrijf produceert meer dan 22.000 producten op het gebied van luchtverdeling. Dankzij de hoogwaardige afwerking, korte levertermijnen en uitstekende klantenservice heeft Grada International zich gepositioneerd al
Hoe aftrekbaar zijn uw restaurantkosten?Download de fiscale gids

Word jij onze nieuwe collega?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief