“Artificial Intelligence meets human intelligence”, lessen uit een inspirerende avond!

Artificial Intelligence, vandaag de dag niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en een hot topic voor vele werkgevers en ondernemers. Samen met Trends bracht Moore Stephens daarom drie topsprekers bij elkaar, wereldvermaard in AI, robotisering en wat dit betekent voor onze toekomst. Met meer dan 250 aanwezigen uit diverse sectoren zagen we dat AI niet langer enkel een buzzword en hype is, maar dat het naast de bekende voorbeelden uit films, boeken en artikels, reeds heel concreet wordt toegepast in verschillende industrieën. We delen graag een samenvatting en terugblik op deze boeiende en innovatieve avond.

Eerste spreker van de avond: Jonathan Berte, CEO & Co-founder van Robovision, een Gents bedrijf gespecialiseerd in toegepaste ‘Deep Learning’. Een tak binnen AI waarbij geen voorverwerking meer gebeurt van de data (i.e., feature engineering), maar het algoritme a.d.h.v. wiskunde zelf leert o.b.v. veel voorbeelden (veel data) en/of trial en error.

Jonathan bracht een mooie kijk op concrete toepassingen in diverse sectoren:

  • In de landbouw: het slim aansturen van robots in het vastnemen van planten.
  • In de publieke veiligheid: het herkennen van individuen en gedrag.
  • In de medische sector: het herkennen van diagnoses uit scans.

Al deze toepassingen vertrekken vanuit een leerproces waarbij AI algoritmes o.b.v. heel veel gelabelde voorbeelden patronen herkennen en automatisch aanleren. Omdat het succes van vele AI toepassingen dus gelinkt is aan het aanbod van die gelabelde voorbeelden, ontwikkelde Robovision een platform, gelijkaardig aan Amazon Turf, waar via crowdsourcing duizenden mensen kunnen bijdragen in het labelen van foto’s, aanduiden van punten en classificeren van voorbeelden.

Ans De Vos, Hoogleraar aan de Antwerp Management School en coördinator van het expertisecentrum Next Generation Work, nam een andere invalshoek en reflecteerde over de impact van AI op de werkomgeving en dus op organisaties. We leerden dat het ook aan de organisaties is om deze veranderingen voor werknemers te ondersteunen en dus in te zetten op:

  • Een nieuwe carrièreladder waar via jobrotatie en stages (zowel intern als extern) een werknemer zich verrijkt met skills en ervaringen.
  • Meer ‘engagement’ waar werknemers intenser betrokken zijn bij veranderingen en processen.
  • Meer ‘ownership’ waar werknemers verantwoordelijkheid krijgen en dit op alle niveaus.

Hoogleraar De Vos duidde ook op het stijgend belang van soft skills, creativiteit en flexibiliteit. Waar we ons als werkgever wapenen tegen deze veranderingen door het zoeken van de ideale kandidaat met alle hard skills die we kunnen bedenken, moeten we vooral ook investeren in mensen m.b.t. hun menselijk en sociaal kapitaal.

Als keynote verwelkomden we Pieter Abbeel, Professor aan UC Berkeley en als ondernemer stichter van Covariant.ai en Gradescope. Als internationale AI pionier nam hij ons mee in een duidelijke uiteenzetting over welke types van ‘deep learning’ er nu allemaal bestaan en wanneer dewelke zijn nut heeft:

  • ‘Supervised learning’: ondersteund door heel veel training data kunnen we b.v. een algoritme trainen om foto’s te labelen met een zin.
  • ‘Reinforcement learning’: o.b.v. trial & error en heel veel ‘compute’ power (rekenkracht) kunnen we robots leren stappen of videospelletjes leren winnen.
  • ‘Unsupervised learning’: hierbij vertrekken we van wat we willen bereiken en rekenen dan terug naar hoe dit er dan moet uitzien.

Pieter deelde met ons de mogelijkheden die hij ziet voor AI in bijna alle industrieën, maar haalde ook de uitdagingen en gevaren aan van de evoluties in AI. Met de kernvraag “Hoeveel makkelijker is het om een AI te bouwen die ten goede werkt van enkelen vs. een AI nuttig voor iedereen?”, maakte hij de link met de geopolitieke uitdagingen in ‘de zoektocht naar de beste AI’ en het feit dat coördinatie van de innovators zeer belangrijk is om die beste AI ooit te kunnen bereiken.

Tot slot gingen we tijdens een panelgesprek dieper in op de uitdagingen van AI en bediscussieerden we vragen zoals waar AI vandaag goed en niet goed in is, wat de rol van de mens is en wat AI nog zal tegenhouden in de komende jaren. Een boeiend gesprek en voor velen ook de perfecte voorzet om hierover na te praten tijdens het walking diner.

Vanuit Moore Stephens blikken we terug op een leerrijke avond en kijken we al uit naar onze volgende Data & AI evenementen, waarop we u met veel plezier ontvangen. Praat u graag verder over AI in uw organisatie, kan u ons ook altijd bereiken op info@element61.be.

Door Bart Van Der Vurst
Bart Van Der Vurst is Data Science & Strategy Competence Lead binnen element61 (de Business Unit van Moore Stephens gefocust op Data & Analytics). Bart werkt vandaag actief in het veld van Data & AI en begeleidt & adviseert klanten in strategie & implementatie van hun data-toepassingen. Meer info kan u vinden op www.element61.be/ai

Zes belangrijke expertisedomeinen voor uw bedrijf
Blijf uw concurrenten voor met de juiste Supply Chain Strategie!
In de dynamische wereld van vandaag is een doordachte Supply Chain hét middel om een concurrentieel voordeel te verwerven. Of het nu gaat om het versterken van de interne logistieke stromen of het opzetten van samenwerking tussen verschillende ketenpartners, bij Moore Stephens helpen we bedrijven om samen een performantere Supply Chain te realiseren! 
Vanaf 1 mei 2019
Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen goedgekeurd
Op 28 februari 2019 heeft de Kamer het langverwachte Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (afgekort WVV) dan toch goedgekeurd. Vanaf 1 mei 2019 heeft ons land bijgevolg een nieuw vennootschapsrecht. Het huidige Wetboek van Vennootschappen - dat reeds van 7 mei 1999 dateert – is niet langer aangepast aan de hedendaagse behoeften van het bedrijfsleven. Met het WVV tracht de wetgever Belg
Elke medewerker kiest zijn eigen carrièrepad
Geloof in groei!
Bij Moore Stephens gaan we volop voor groei: groei voor onze klanten, maar ook voor onszelf. Zo bieden we onze eigen medewerkers graag alle kansen om zich op professioneel vlak te ontwikkelen en te ontplooien. Hierbij zorgen we voor goed uitgedachte carrièrepaden, waarbij ze hun kennis en vaardigheden verder ontwikkelen. Collega Sally Strijbos, HR Business Partner bij Moore Stephens,
Partnership groeibedrijven
Voor het tweede jaar op rij zijn wij trotse partner van Trends Gazellen!
Het is een fantastische erkenning om als onderneming één van de grootste groeibedrijven van België te zijn. Moore Stephens Belgium is zelf ook een groeibedrijf en zo weten we dat ondernemen een verhaal is van vallen en opstaan. En net daarom kiezen wij er bewust voor om de Trends Gazellen mee te ondersteunen. Als lokaal verankerd finance- en consultingbedrijf willen we, vanuit onze passie vo
Ontdek onze vooruitstrevende strategie
Moore Stephens gaat voor innovatie!
Ondernemen, delen en innoveren zijn onze kernwaarden. De eerste twee waarden kunnen gemakkelijk gekoppeld worden aan het ondernemende bedrijf dat we zijn met bovendien een jarenlange traditie van kennisdeling. Maar hoe staat het met “innoveren”? Toegegeven we zijn Google en Facebook niet en we beschikken al zeker niet over dezelfde “deep pockets”, maar ook wij zetten voluit in op innova
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
element61 steunt Pirlewiet en de vierde wereld
Pirlewiet is een organisatie die opkomt voor kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen die in armoede leven en die graag eens op vakantie zouden gaan. Elk jaar stellen vrijwilligers zich kandidaat om dat te helpen realiseren. Een hele ervaring! Zij leren de vierde wereld kennen en ontdekken verschillen & gelijkenissen. Er wordt plezier gemaakt en veel gelachen. Kortom: iedereen gen
Testimonial
Ann Taelemans (Algemeen Directeur Sint-Vincentius): “Onze manier van werken & de link tussen het zorgaanbod en inzet van middelen en personeel is nu duidelijker voor iedereen"
Ongeveer een half jaar geleden lanceerde Moore Stephens Belgium de "Sopfi" oplossing als antwoord op de Persoonsvolgende Financiering (PVF). Sopfi ondersteunt in de transitie naar de nieuwe vraaggestuurde financiering en de verdere professionalisering van het financieel management van de voorzieningen. Een kwaliteitsvol zorgaanbod steunt namelijk op slimme strategische keuzes, een adequate budgett
Breaking news
Verhuur met btw mogelijk vanaf 1 oktober 2018
Het kabinet van Minister Van Overtveldt heeft meegedeeld dat de btw-regels inzake onroerende verhuur vanaf 1 oktober 2018 worden gewijzigd. Dit weekend zou hierover binnen de regering en in het kader van de begrotingscontrole een akkoord zijn bereikt. Dat voorstel lag al op tafel bij het zomerakkoord, maar heeft toen de eindmeet niet gehaald. De nieuwe regelgeving kan enkel maar worden toegejui
Persoonsvolgende Financiering (PVF)
Hoe kan Sopfi u helpen in tijden van PVF? 10 praktijkbevindingen
Sopfi werd gelanceerd in september 2017 als softwareoplossing voor de Persoonsvolgende Financiering (PVF). Inmiddels hebben meer dan 30 voorzieningen gekozen voor de PVF-oplossing Sopfi om hen te ondersteunen bij de transitie van hun financieel management naar een nieuw tijdperk. Aanvullend hebben we een tiental voorzieningen mogen begeleiden in een kort maar intensief adviestraject om de nodige s
Testimonial
Bruno De Maeyer (Gedelegeerd Bestuurder Flegado): "Dankzij Sopfi meer inzicht in de kostprijs van onze voorziening en de afzonderlijke diensten"
Ongeveer een half jaar geleden lanceerde Moore Stephens Belgium de "Sopfi" oplossing als antwoord op de Persoonsvolgende Financiering (PVF). Sopfi ondersteunt in de transitie naar de nieuwe vraaggestuurde financiering en de verdere professionalisering van het financieel management van de voorzieningen. Een kwaliteitsvol zorgaanbod steunt namelijk op slimme strategische keuzes, een adequate budgett
Hoe aftrekbaar zijn uw restaurantkosten?Download de fiscale gids

Word jij onze nieuwe collega?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief