OCMW Brugge: een corporate datawarehouse in de sociale sector

Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn bieden iedereen de mogelijkheid om een “menswaardig” leven te  leiden. Het OCMW Brugge kent een zeer brede dienstverlening. Zo beschikt het over zeven  woonzorgcentra en biedt het zowel budget-schuldhulpverlening als zorg aan huis en kinder- en jongerenopvang aan.

Expertise Moore Stephens
Implementatie van een datawarehouse in de SQL-server technologie:

 • Ontwerpen van de architectuur voor OCMW Brugge;
 • Plannen en scoping van de verschillende iteraties;
 • Verzamelen user requirements;
 • Bekijken BICC-strategie;
 • Testen user acceptance;
 • Gebruikers begeleiden bij het uitrollen van het datawarehouse in de organisatie.

Klantvraag
OCMW Brugge heeft een fulltime ontwikkelaar voor het project, maar die beschikte niet over voldoende relevante kennis rond het implementeren van datawarehouses. Daarom werd element61 gevraagd om de nodige kennis en expertise te voorzien om het project succesvol te laten verlopen (combinatie van co-development en coaching).

Aanpak
Er werden vier iteraties gedefinieerd: 

 1. Personeel & HR
  In de eerste iteratie haalden we gegevens op uit twee verschillende omgevingen. Eerst en vooral hebben we alle informatie gekoppeld aan “personeel” opgehaald uit het InfoHos systeem. Daarnaast laadden we ook personeelgerelateerde budgetteringsgegevens op. 
   
 2. Prikklok & woonzorgcentra-informatie
  Tijdens de tweede iteratie had het automatiseren van de werkdrukmetingen een grote prioriteit. Een werkdrukmeter geeft aan hoeveel zorguren patiënten nodig hebben. Dit resultaat wordt vergeleken met het aantal beschikbare verpleeg- en zorgkundigen. Hiervoor is personeelsinformatie nodig uit verschillende bronnen, waaronder de prikklok en bewonersinformatie. 
   
 3. New Horizon – Cevi
  Tijdens de derde iteratie haalden we informatie uit de New Horizon applicatie van Cevi. Die bestaat uit verschillende modules, zoals bijvoorbeeld “boekhouding” of “kinderdagverblijf”. Zoals voor elke iteratie werd een set van vaste rapporten te beschikking gesteld, bijvoorbeeld “Aantal gefactureerde maaltijden per maandag” en “Dossieraantallen schuldbemiddeling”.  
   
 4. Overige informatie
  De vierde, en voorlopig afsluitende iteratie voor wat betreft het opladen van nieuwe informatiedomeinen, was de resterende PLANON-applicatie en informatie die zich vooral in Microsoft Excel-bestanden bevond.  

Resultaat
De implementatie van het datawarehouse en business intelligence in de SQL Server technologie met bijhorende rapporten werd met succes afgerond, tot tevredenheid van OCMW Brugge.  

Lees hier de uitgebreide klantencase (in Engels) na!

Orange strenghtens the blue
element61 -onze Business Unit Business Analytics- bestaat 10 jaar
  Geschiedenis 3 april 2007. element61 wordt opgericht en positioneert zich meteen als toonaangevend Belgisch consultancy bedrijf, gespecialiseerd in Business Analytics, Performance Management en Financiële Rapportering. De naam vindt zijn oorsprong in het 61ste element van de Tabel der Elementen, Promethium, afgekort als PM. PM bij element61 verwijst verder door naar Performance Managem
Business Analytics
Business Analytics met SAP BW en SAP BusinessObjects
Omega Pharma gebruikte haar SAP ECC-omgeving voornamelijk om data te verzamelen en te analyseren. Maar er was nood aan een centraal aangestuurd systeem waarbij corporate rapportering aangeboden werd.
Business Analytics
Moore Stephens Belgium en element61 slaan de handen in elkaar
Moore Stephens Belgium en element61 kiezen voor een gezamenlijke toekomst. Vanaf 1 januari 2016 maakt de Business Analytics consulting organisatie deel uit van Moore Stephens Belgium. Beide organisaties zetten 100% in op dynamisch ondernemerschap. Door de overname creëren ze samen het meest toonaangevende bedrijf in de Belgische Business Analytics markt. element61, opgericht in 2007, he
Business Analytics
De Lijn: geïntegreerd Performance Management in de openbare sector
De Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn is verantwoordelijk voor de voorbereiding, planning en uitvoering van het volledige openbaar vervoer in Vlaanderen per bus of tram. De organisatie is opgebouwd uit 5 operationele entiteiten, elk met haar operationele autonomie, en 1 centraal hoofdkwartier. We spreken van een totaal jaarbudget van meer dan €1.000 miljoen, waarvan de personeelskost en de &nb
Hoe aftrekbaar zijn uw restaurantkosten?Download de fiscale gids

Word jij onze nieuwe collega?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief