MS Advisory wenst u een gelukkig Chinees nieuwjaar en een voorspoedig jaar van het Varken!

Bij het begin van het Chinese nieuwjaar, op 5 februari 2019, maakt het Jaar van de Hond plaats voor het Jaar van het Varken. Om dit op passende wijze te vieren, delen we graag enkele interessante weetjes over deze belangrijke feestdag in de Chinese cultuur. Het geknipte moment om even terug én vooruit te blikken.

Volgens de Chinese legende wilde de Jadekeizer (玉皇大帝 of "Yùhuáng Dàdì") 12 dieren als paleiswachters kiezen. De keizer stuurde een boodschapper de wereld in: de dieren moesten naar de Hemelpoort komen en de eerste 12 zouden zijn bewakers worden. Hoe eerder ze aankwamen, hoe hoger ze bovendien in rang zouden zijn. De volgende dag gingen de dieren op weg. De vroege vogels waren de vindingrijke Rat en de noeste Os. De Tijger en het Konijn kwamen als derde en vierde aan omdat ze zo snel en competitief waren. Eén voor één kwamen ook de Draak, de Slang, het Paard, de Geit, de Aap, de Haan, de Hond en het Varken op de bestemming aan.  

Een "rijk" Jaar van het Varken
Afhankelijk van de manier waarop ze hun doel bereikten, worden de dieren met bepaalde kenmerken geassocieerd. Het varken wordt gezien als een logische denker, die in staat is om elk probleem op te lossen. En omdat varkens goed in het vet zitten, worden ze als welgesteld beschouwd. Daarom wordt verwacht dat het Jaar van het Varken een goed jaar wordt, mits je oppast voor onverwachte uitgaven of een negatieve invloed die alle gunstige invloeden tenietdoet. 

Het jaar "4717" en de grootste jaarlijkse volksverhuizing
Het Chinese nieuwjaar is het langste en belangrijkste feest van de Chinese maankalender. 5 februari 2019 kondigt het begin van het jaar 4717 aan. Maannieuwjaar wordt gevierd tijdens de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende, normaal gesproken tussen 21 januari en 20 februari. Het festival brengt ieder jaar ook de grootste volksverhuizing ter wereld op de been. Ongeveer de helft van de Chinese bevolking bezoekt familie en vrienden en meer dan 200 miljoen mensen leggen een lange weg af. 

Een blik terug én vooruit
De Chinese economie is in 2018 in totaal met 6,6% gegroeid, tegenover 6,8% het jaar voordien. Dit is het laagste groeipercentage van de afgelopen jaren. Hoewel de economische groei wat achterophinkt in vergelijking met vorige jaren, is dit cijfer nog steeds behoorlijk goed wanneer we kijken naar de groeipercentages van andere ontwikkelde economieën. Zo boekte de totale Europese economie volgens een prognose een groei van 2,0% (bron: IMF). De Chinese economie staat zowel intern als extern onder druk, niet in het minst omwille van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog, die een impact heeft gehad op de groei van het Chinese bbp en de verwachtingen. 

Dit jaar werden in China ook heel wat wetgevende veranderingen doorgevoerd. Als eerste werd de Negatieve Lijst i.v.m. de markttoegang voor buitenlandse investeerders in China van kracht. Daarnaast werd de administratieve rompslomp voor het bekomen van een werkvergunning voor inwoners van Hongkong, Macau en Taiwan versoepeld. Tot slot vormen de nieuwe wet op de personenbelasting, de bijkomende aftrekposten en de afschaffing van belastingvrije ontheemdingstoelagen (tegen 2022) samen misschien wel de belangrijkste en meest ingrijpende belastinghervorming ooit. De bedoeling van de Chinese overheid is om de totale belastingdruk voor haar burgers te verminderen en de personenbelasting gemakkelijker te innen.

Het voorbije jaar werd een gestage groei opgetekend en hoewel er een aantal nieuwe uitdagingen opdoken, kijken we met vertrouwen uit naar het nieuwe jaar. We verwachten dat China nog steeds heel wat mogelijkheden biedt voor onze klanten en voor buitenlandse ondernemingen. 

 新年快乐! ! !

 

Dit artikel is opgesteld door Moore Stephens Consulting, een professionele dienstverlener gevestigd in China en lid van Moore Stephens International. Moore Stephens Consulting biedt volledige financiële diensten aan buitenlandse bedrijven die actief zijn in China en Hongkong. Voor meer informatie over dit artikel, aarzel niet om contact met ons op te nemen via info@msadvisory.com of bezoek de website om op de hoogte te blijven van nieuws over China.  

Resultaten van de Sino Benelux Business Survey 2019
Hoe ervaren Beneluxbedrijven het Chinese ondernemingsklimaat?
De enige constante factor in China is de verandering zelf. Het afgelopen jaar bestonden deze veranderingen onder meer uit nieuwe regelgevingen, een tragere economie, het Belt and Road Initiative (BRI) en een handelsconflict tussen twee van de grootste handelsnaties ter wereld, de Verenigde Staten en China. Ook al zijn we op de hoogte van de meeste ingrijpende veranderingen in China, toch weten
De belangrijkste verschillen op een rij
De 3 meest voorkomende instapmodaliteiten voor buitenlandse investeerders in China
Elke organisatie die zaken wil doen met of in China overweegt op het een of andere moment wellicht de opening van een vestiging in China. 
Wat is er veranderd?
De gevolgen voor buitenlandse investering na de invoering van China's nieuwe 'Negatieve Lijst'
Hoewel de handel in China ietwat werd geliberaliseerd toen het land in 2001 aansloot bij de Wereldhandelsorganisatie, waardoor er voor buitenlandse investeringen minder beperkende maatregelen gelden, blijven heel wat sectoren gereglementeerd of ontoegankelijk. Sinds de invoering van de 'Negatieve Lijst' door de Nationale ontwikkelings- en hervormingscommissie in het kader van de nieuwe wet op buit
Het Jaar van de Hond
MS Advisory wenst u een gelukkig Chinees Nieuwjaar!
Nu 2018 intussen volop aan de gang is, vieren we in China de overgang van het "Jaar van de Haan" naar het "Jaar van de Hond" tijdens het Chinese Nieuwjaar. Dat is een jaarlijks feest dat de meeste Chinese gezinnen bij elkaar brengt. Naar schatting zal 50% van de Chinese bevolking door het hele land reizen om hun families te bezoeken en als gevolg zijn veel bedrijven tijdens deze periode geslo
China Desk
Hoe diensten verkopen, handel drijven en goederen produceren in China zonder dat u een bedrijf in het land bezit?
De regels en voorschriften voor buitenlandse bedrijven die in China activiteiten willen ontplooien, zijn vrij strikt en voor sommige sectoren zelfs restrictief. Toch kunnen buitenlandse bedrijven ook zonder plaatselijke vestiging zeker zaken doen in China. Buitenlandse ondernemingen kunnen hun diensten in China aanbieden, hun goederen in China verkopen en invoeren én hun producten in China laten
China Desk
7 dingen waar u waarschijnlijk niet aan hebt gedacht als u zaken doet in China
China biedt heel wat mogelijkheden voor buitenlandse ondernemingen, maar de complexiteit, de regels en de voortdurende veranderingen in het land maken het moeilijk om bij te houden wat raadzaam is en wat noodzakelijk is voor wie zakendoet op het Chinese vasteland. Op basis van de ervaringen van Moore Stephens Consulting en 1421 Consulting Group hebben wij een lijst opgesteld van 7 din
China Desk
Een veranderende Chinese economie: resultaten Sino Benelux Business Survey
De Chinese economie is aan het veranderen. Volgens veel economen zal de door investeringen in industrie, vastgoed en infrastructuur gestimuleerde economische groei in China steeds verder afnemen. Ook de Chinese overheid deelt deze verwachtingen, en gaf reeds aan economische groei voor de komende jaren tussen 6 à 7 procent van het bruto binnenlands product (BBP) te verwachten. Dit is een groo
Hoe aftrekbaar zijn uw restaurantkosten?Download de fiscale gids

Word jij onze nieuwe collega?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief